Leden stellen zich voor

Naam

Jacqueline Karnebeek

Bootnaam

Wou 2

Boottype

zalmschouw

Ligplaatsnummer

18

 
img-8096-wou2
 

 

Wou 2

Sinds 2019 ligt de Wou 2 in de haven van de AVGA. De Wou 2 is een zalmschouw, de vissers noemden het gewoon (drijver)schuit. Ze is in 1901 gebouwd in Geertruidenberg. Van staal en geklonken. En gebruikt in de riviervisserij.

De vissers gingen roeiend de rivier opwaarts, soms zelfs tot in Duitsland. Zeilen was ook een optie. Vervolgens lieten ze zich al vissend met drijfnetten weer afzakken naar plaatsen als Woudrichem (waar de naam Wou 2 vandaan komt) waar een visafslag was. Zalm was vroeger een veel voorkomende vissoort in de grote rivieren.

Er zit een beun in de boot, waar de vis levend bewaard kon worden. Onder de voortent kon geslapen worden. En men had een avapeur aan boord om te koken en om zich aan te warmen. Nadat de riviervisserij verdween zijn deze boten in particuliere handen gekomen voor behoud en recreatie. Op de website van de VBZ staat meer informatie.

Wij bezitten het bootje sinds 2005. Het onderhoud, varen en zeilen is een work in progress. Jacqueline, Rianne en Daan kunnen jullie zomaar eens aan boord zien.